آزادی بیان در هفتهای که گذشت
- آزادی بیان در هفتهای که گذشت خبرها و گزارشها
- کانون نویسندگان ایران
- 1403-02-26
- 0
- 36
آزادی بیان در هفتهای که گذشت(۱۴ تا ۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۳)
* بند اول منشور کانون نویسندگان ایران: آزادی اندیشه و بیان و نشر در همهی عرصههای حیات فردی و اجتماعی بیهیچ حصر و استثنا حقِ همگان است. این حق در انحصار هیچ فرد، گروه یا نهادی نیست و هیچکس را نمیتوان از آن محروم کرد.
جمعه ۱۴ اردیبهشت
ــ همزمان با روز جهانی آزادی مطبوعات، سازمان گزارشگران بدون مرز که وضعیت رسانهای جهان را زیر نظر دارد در جدیدترین گزارش خود از ردهبندی آزادی رسانهها در جهان، ایران را از نظر آزادی رسانه و امنیت روزنامهنگاران در میان ۱۸۰ کشور در رده ۱۷۶ قرار داد.
ــ انجمن قلم امریکا در گزارش «شاخص آزادی نوشتن» در سال ۲۰۲۳ اعلام کرد که ایران با زندانیکردن ۴۹ نویسنده در سال گذشته، دومین کشور بزرگ زندانبان نویسندگان در جهان پس از چین است. این گزارش تاکید دارد که اکثر نویسندگان زندانی در ایران، به دلیل نوشتن و اعتراض به حجاب اجباری به زندان افتادهاند، امری که نشاندهنده سرکوب گسترده آزادی بیان و نقض حقوق بشر در این کشور است.
ــ حسین فرجاله (ابو عرفان)، نویسنده و کارشناس آثار باستانی، در دادگاه انقلاب اهواز به ۵ سال زندان محکوم شد.
ــ عیسی چولاندیم، نقاش و مجسمهساز، از ۱۰ اردیبهشت پس از احضار به اجرای احکام رشت برای گذران حکم یک سال حبس خود به زندان لاکان رشت منتقل شده است.
ــ بردین جعفری (حمزه)، هنرمند کُرد، به دلیل خواندن سرود حماسی در مراسم نوروز گیلانغرب بازداشت شد.
ــ پویان خوشحال، روزنامهنگار مستقل و ساکن استانبول در ترکیه، در پی شکایت اطلاعات سپاه لاهیجان به اتهام «اغوا و تحریک مردم به قصد برهمزدن امنیت» و «انتشار اکاذیب علیه نظام» با حکمی غیابی به ۹۱ روز حبس و ۸ میلیون تومان جزای نقدی محکوم شده است.
ــ مدیرمسئول روزنامه اعتماد در یادداشتی با عنوان «ما را تهدید یا تحدید نکنید» در روزنامهی خود از تماس نهادهای امنیتی و اعمال فشار به دلیل انتشار برخی مطالب انتقادی خبر داد.
ــ عثمان اسماعیلی، فعال کارگری، بهرغم وضعیت نامناسب جسمانی، با ممانعت از درمان از زندان سنندج به زندان سقز منتقل شد.
شنبه ۱۵ اردیبهشت
ــ اسماعیل گرامی، فعال کارگری، با دریافت ابلاغیهای به شعبه سوم دادسرای عمومی و انقلاب ناحیه ۳۳ تهران مستقر در زندان اوین احضار شد.
ــ ایرج توبهایها (نجفآبادی)، عضو کانون صنفی معلمان نجفآباد، به اتهامهایی چون «تبلیغ علیه نظام» در دادگاه انقلاب این شهر به حبس و تبعید و جریمهی نقدی محکوم شد.
یکشنبه ۱۶ اردیبهشت
ــ مصطفی ترک همدانی، وکیل دادگستری، به دلیل شکایت سعید مرتضوی از او، برای اجرای حکم ۳ ماه حبس به اتهام «نشر اکاذیب» به زندان رفت.
ــ مطهره گونهای، دبیر سیاسی پیشین انجمناسلامی دانشگاه تهران، که با اتهامات «تبلیغ علیه نظام» و «توهین به رهبر» بازداشت شده بود با قرار وثیقه موقتاً از زندان اوین آزاد شد.
ــ علی حاجی، معلم و فعال صنفی فرهنگیان جلفا، که سال گذشته به ۶ ماه انفصال از خدمت محکوم شده بود، با دریافت ابلاغیهای از تشکیل پروندهای برای او در هیئت تخلفات اداری آموزشوپرورش استان تهران به اتهام «تشویش اذهان عمومی» خبردار شد.
ــ قرار بازداشت موقت مهدی افشارنیک، روزنامهنگار، بهرغم گذشت بیش از سه ماه از زمان بازداشت، یک ماه دیگر تمدید شد.
دوشنبه ۱۷ اردیبهشت
ــ فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران اسامی شش روزنامهنگار زندانی در ایران را بدین ترتیب منتشر کرد: کامیار فکور، ویدا ربانی، رسول گلهبان، مهدی افشارنیک، روحاله نخعی و پریسا صالحی.
ــ با شکایت دادستانی تهران، برای هادی کساییزاده (مدیرمسئول ماهنامه میدان آزادی) و عسل داداشلو (روزنامهنگار اقتصادی) به دلیل اظهارنظر دربارهی گزارش قتل نیکا شاکرمی پروندهی قضایی تشکیل شد.
ــ محمد پارسی، روزنامهنگار، به دلیل «نوشتن مطالبی درخصوص جزئیات کشته شدن نیکا شاکرمی» در دادسرای فرهنگ و رسانه تفهیم اتهام و با قرار کفالت آزاد شد.
ــ حسن مرادی و ناصر اسالو، بازنشستگان تامین اجتماعی، به دادسرای انقلاب تهران احضار شدند. از دلایل این احضار هنوز خبری در دست نیست.
سهشنبه ۱۸ اردیبهشت
ــ ارسلان رسولی عمارلویی (سرگالش)، خبرنگار مازندرانی، پس از تحمل ۱۱۳ روز حبس رأیباز آزاد شد.
ــ جمشید عزیزی، کارگر و شاعر، که به اتهام «فعالیت تبلیغی علیه نظام» به ۷ ماه و شانزده روز حبس و به اتهام «اجتماع و تبانی برای ارتکاب جرم بر ضد امنیت کشور» به تحمل ۳ سال و شش ماه و یک روز حبس محکوم شده است به زندان آستارا منتقل شد.
چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت
ــ محکومیت محمد رسولاف، فیلمساز و عضو افتخاری کانون نویسندگان ایران، به ۸ سال حبس، شلاق، ضبط اموال و جزای نقدی در دادگاه تجدیدنظر عیناً تائید شد.
ــ مهرشاد کلینی، پزشک، به دلیل در دست داشتن بنر اعتراض به حکم اعدام دو زندانی سیاسی به نامهای محمود مهرابی و خسرو بشارت در لردگان بازداشت شد.
ــ حاجی برزه و ایوب رسولزاده، فعالان محیط زیست، به دلیل شرکت در مراسم نوروز در پیرانشهر بازداشت شدند.
پنجشنبه ۲۰ اردیبهشت
– وفا احمدپور (وفادار) و دانیال مقدم، خواننده، به دلیل انتشار یک ترانهی اعتراضی جدید در شیراز بازداشت شدند.
ــ احمد نبیزاده، مجسمهساز، که هنگام ساختن تندیس مهسا امینی در مرودشت بازداشت شده بود، بهرغم گذشت بیش از دو هفته کماکان در بازداشت به سر میبرد و از مکان نگهداری او خبری در دست نیست.
ــ کمیته حمایت از روزنامهنگاران از مقامات جمهوری اسلامی خواست که شیرین سعیدی (روزنامهنگار حوزهی اقتصادی) را بلافاصله و بدون قیدوشرط آزاد کنند. به گزارش خبرگزاریها این روزنامهنگار در تاریخ ۱۰ اردیبهشت به اتهام «اجتماع و تبانی به قصد اقدام علیه امنیت ملی» به ۵ سال زندان محکوم شده است.