آزادی بیان در هفتهای که گذشت
(۳۰ شهریور تا ۵ مهر ۱۴۰۳)
* بند اول منشور کانون نویسندگان ایران: آزادی اندیشه و بیان و نشر در همهی عرصههای حیات فردی و اجتماعی بیهیچ حصر و استثنا حقِ همگان است. این حق در انحصار هیچ فرد، گروه یا نهادی نیست و هیچکس را نمیتوان از آن محروم کرد.
ــ مرتضی پروین، هنرمند تجسمی و فعال مدنی آذربایجانی، بیش از ۲۰۰ روز است که، بهرغم برگزاری آخرین جلسهی دادگاه، بلاتکلیف در زندان اوین به سر میبرد.
ــ سیمکارت برخی روزنامهنگاران و فعالان سیاسی به دلیل انتشار محتوای سیاسی به دستور نهادهای امنیتی و بدون اطلاع قبلی غیرفعال شده است.
ــ دادسرای انقلاب تهران برای هادی کساییزاده، روزنامهنگار، به دلیل انتشار مطالبی در انتقاد از امامجمعه تهران و فساد مالی چای دبش، پروندهی قضایی تشکیل داد.
ــ سعید سارانی، دانشجوی زاهدانی، توسط نیروهای ادارهی اطلاعات مستقر در پاسگاه پلیس راه محور خروجی زاهدان به میرجاوه بدون ارائهی هرگونه برگهی قضایی بازداشت و به مکانی نامعلوم منتقل شد.
ــ محمدجواد وفاییثانی، از معترضان آبان ۹۸ و محبوس در زندان وکیلآباد مشهد، به اتهامهایی چون «هواداری از سازمانهای مخالف نظام» و «افساد فیالارض» برای سومین بار به اعدام محکوم شد.
ــ حمزه درویش، زندانی عقیدتی محبوس در زندان لاکان رشت، پس از اقدام به اعتصاب غذا در اعتراض به عدم رسیدگی به مطالبات خود، به سلول انفرادی منتقل شد.
ــ حجت آلمحمدی، شهروند ساکن ایذه، که سابقهی ۹ ماه حبس در زندان شیبان اهواز به اتهام «تبلیغ علیه نظام» را دارد، بار دیگر در منزل خود در ایذه بازداشت و به مکانی نامعلوم منتقل شد.
ــ علی نارویی، از کارکنان مسجد مکی زاهدان، به ادارهی اطلاعات این شهر احضار و چند ساعت بازجویی شد.
ــ آیدین محمدی، فعال مدنی آذربایجانی، به اتهامهای «اجتماع و تبانی»، «تبلیغ علیه نظام» و «توهین به رهبری» در شعبهی ۱۵ دادگاه انقلاب تهران محاکمه شد.
ــ هومن صیدالی و رضا عربپور، از بازداشتشدگان اعتراضات ۱۴۰۱ در ایذه، با وجود برگزاری جلسهی دادگاه بیش از ۲۰ ماه است که بدون تعیین تکلیف در زندان شیبان اهواز به سر میبرند.
شنبه ۳۱ شهریور
ــ به دنبال وقوع انفجار در معدن زغالسنگ طبس که به کشتهشدن دهها معدنچی انجامید، برخی رسانهها و روزنامهنگاران از ممانعت حضور خبرنگاران در این معدن از سوی مقامات امنیتی خبر دادند.
ــ ابراهیم عباسی منجزی، از فعالان کارگری نیشکر هفتتپه، از رد صلاحیت عمومی خود برای ادامهی تحصیل در مقطع دکتری خبر داد.
ــ احمد حیدری نصرت، فعال صنفی معلمان در شهرستان بهارستان، به حکم هیئت رسیدگی به تخلفات اداری به بازنشستگی اجباری با تقلیل دو گروه محکوم شد.
ــ سلیمان چوپانی و علی حسینپور، شهروندان پیرانشهر، که اواخر شهریور توسط نیروهای امنیتی بدون ارائهی حکم قضایی بازداشت شده بودند، پس از اتمام بازجویی از بازداشتگاه اطلاعات ارومیه به زندان نقده منتقل شدند. از دلایل بازداشت آنان اطلاعی در دست نیست.
یکشنبه ۱ مهر
ــ صیاد درویشی (برادر فرجاد درویشی، از جانباختگان اعتراضات ۱۴۰۱) که به اتهام «تبلیغ علیه نظام» به ۸ ماه حبس محکوم شده بود، به اجرای احکام دادسرای عمومی انقلاب ارومیه احضار و به زندان ارومیه منتقل شد.
ــ حمیدرضا شیرزادی، شهروند خوزستانی، که در پی انتشار مطالبی در اینستاگرام به اتهام «تبلیغ علیه نظام» و «توهین به رهبری» به یک سال حبس محکوم شده بود، بازداشت و به زندان مرکزی رامهرمز منتقل شد.
ــ حمیدرضا غریبی، شهروند اهل ساوه، که دوران حبس ۳۱ ماههی خود به اتهام «توهین به رهبری» را در زندان این شهر سپری میکرد، پس از پذیرش درخواست تجمیع احکام در دادگاه تجدیدنظر استان مرکزی به ۴۹ماه و ۱۸روز حبس محکوم شد.
دوشنبه ۲ مهر
ــ کوکب بداغیپگاه، فعال صنفی معلمان خوزستان، که به دلیل شرکت و سخنرانی در اعتراضات معلمان به انفصال موقت از خدمت محکوم شده بود جهت اخذ آخرین دفاع به بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب اهواز احضار شد.
ــ محبوبه رمضانی (مادر پژمان قلیپور) و رحیمه یوسفزاده (مادر نوید بهبودی) در شعبهی دوم دادگاه انقلاب شهریار به اتهامهایی چون «تبلیغ علیه نظام»، «عضویت در گروه مادران دادخواه آبان ۹۸» و «اهانت به رهبری» هر یک به ۱۸ماه و یک روز حبس محکوم شدند.
ــ امیرحسین حقجویان (از دادخواهان رضا رسایی، معترض سیاسی اعدامشده) با خشونت توسط نیروهای امنیتی شهر صحنهی استان کرمانشاه بازداشت و به مکانی نامعلوم منتقل شد.
ــ منزل فریبا اشتری، شهروند بهایی ساکن یزد، که سابقهی محکومیت به حبس به اتهامهایی چون «عضویت در گروههای مخالف نظام» دارد، توسط نیروهای امنیتی تفتیش و شماری از لوازم شخصی او مانند تلفن همراه و لپتاپ ضبط شد.
ــ سپهر جعفری نعیمی، شهروند بهایی ساکن یزد، به دلیل انتشار مطالبی در اینستاگرام درخصوص کشتهشدن مهسا امینی و دیانت بهایی به اتهام «تبلیغ علیه نظام» و «توهین به رهبری» به صورت غیابی محاکمه و به ۲ سال حبس محکوم شد.
ــ شاهین مودت و سودابه مهدینژاد، زوج بهایی ساکن گرگان، پس از تفتیش منزلشان توسط نیروهای امنیتی و ضبط وسایل الکترونیکی، بازداشت و به مکانی نامعلوم منتقل شدند.
سهشنبه ۳ مهر
ــ سروناز احمدی، مترجم و عضو کانون نویسندگان ایران و محبوس در زندان اوین، با وجود وقوع حملهی عصبی مجدد و احتمال تکرار آن، در اعتراض به مخالفت با مرخصی درمانیاش در هفدهمین روز «اعتصاب داروئي» خود به سر میبرد.
ــ رحیم هزاریان، مدیرمسئول رسانهی هزارنیوز در اهواز، در پی انتشار گزارشی انتقادی از سوءمدیریت در دانشگاه علوم پزشکی اهواز به اتهام «نشر اکاذیب» به دادسرای عمومی و انقلاب اهواز احضار شد.
ــ حمیدرضا وزینی اطهر، فعال صنفی معلمان، که برای پیگیری مطالبات بازنشستگان به وزارت آموزش و پرورش مراجعه کرده بود، با ضرب و شتم بازداشت شد.
ــ ابراهیم آسمانی، فعال مدنی، در جریان مراسم خاکسپاری «زهره وفایی» شاعر و ادیب آذربایجانی توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکانی نامعلوم منتقل شد.
ــ یاسر شهبخش و محمود شهبخش، دو عضو مسجد مکی زاهدان، به ادارهی اطلاعات این شهر احضار و بازجویی شدند.
چهارشنبه ۴ مهر
ــ با درخواست آزادی مشروط نوید میهندوست، کارگردان و فیلمنامهنویس، که یک سوم از دوران محکومیت خود را سپری کرده است مخالفت شد.
ــ محمدحسین سپهری، معلم و یکی از امضاکنندگان بیانیهی ۱۴ فعال سیاسی، که در زندان وکیلآباد مشهد به سر میبرد به حکم دیوان عدالت اداری از آموزش و پرورش اخراج شد.
ــ جواد محمدیفرد، زندانی سیاسی محبوس در زندان ارومیه، که به دلیل بیتوجهی مقامات زندان به درخواست مرخصی درمانیاش با حلقآویز کردن خود اقدام به خودکشی کرده بود توسط مسئولان زندان بهجای انتقال به مرکز درمانی به بیمارستان روانی منتقل و سپس به زندان بازگردانده شد.
ــ معید ساعدی و ریزان ساعدی (برادر و خاله سارینا ساعدی از کشتهشدگان اعتراضات ۱۴۰۱) در پی یورش مأموران امنیتی به خانوادهها در آرامستان سنندج با ضرب و شتم بازداشت شدند. از وضعیت و مکان نگهداری آنان هنوز اطلاعی در دست نیست.
پنجشنبه ۵ مهر
ــ محمدرضا قیطرانی، شهروند اهل مهاباد، به اتهام «همکاری با یکی از احزاب مخالف نظام» به ۶ ماه حبس محکوم شد.
ــ پانزده زن بهایی ساکن بهارستان اصفهان به نامهای مژگان پورشفیع اردستانی، نسرین خادمی قهقرخی، آزیتا رضوانیخواه، شعله آشوری، مژده بهامین، بشری مطهر، سارا شکیب، سمیرا شکیب، رویا آزادخوش، نوشین همت، شورانگیز بهامین، ساناز راسته، مریم خورسندی، فرخنده رضوانپی و فیروزه راستینژاد، که دادگاه تجدیدنظر پروندهی آنها را برای رفع ایرادات عودت داده بود، مجدداً در شعبهی اول دادگاه انقلاب اصفهان محاکمه شدند
کشتهشدن معدنچیان؛ تبعی، نه «طبیعی»!
1403-07-05